Pääsivu

Villakoira

Undulaatti

Kanarialintu

Akvaario

Gerbiili

Hamsteri

Hiiri

Rotta

Marsu

Sammakko

Tulilisko

Anolis

Leopardigekko


 

 


Perheellämme on aina ollut lemmikkejä, jotkut lajit olleet yhden eläimen eliniän, jotkut lajit jääneet pysyvästi.

Sivumme ovat muuttaneet uuteen osoitteeseen: www.digipet.fi

GERBIILI, Meriones unguiculatus

 

Omat gerbiilit
Terraario gerbiilille + aktivointi
Gerbiili, kasvatus & tietoa
Kuvasarja gerbiilin kasvusta vastasyntyneestä 3-viikkoiseksi

Blogi, gerbiilini  

Honey Fox (valkovatsainen). Gerbiilin perusväri on ruskean oranssi. Aavistus mustaa tippausta päälipuolella. Vatsa on valkoinen. Silmät mustat. Poikanen syntyy oranssimman värisenä ja tippaus ilmestyy karvaan pentukarvanvaihdon yhteydessä.

Polar Fox

Uros: Hobitinkolon Winky
Naaras: Viuhuviiksen XL
Uros: Nanuk 


Polar Fox (valkovatsainen). Perusväri on luonnonvalkoinen, jossa kellertävä vivahde. Vaalean harmaa tippaus. Eroaa smokesta siten, että häntä ja korvat ovat perusvärin mukaiset. Silmät mustat.

Agouti

Uros: Magic Man(i: Pumba, argente, e: Unelma, burmese)

Agouti on gerbiilin luonnonväri. Gerbiilin perusväri on kauniin kullanpunainen. Jokaisen karvan päässä on musta tippi, joka antaa "tikatun" vaikutelman. Turkin pohjaväri on tumman sinisen harmaa. Vatsa agoutilla on valkoinen, mutta pohjakarva vatsassakin on tumman harmaa. Häntä on päälivärin mukainen. Silmät ja kynnet ovat mustat.

Black

Naaras: Minni
Naaras: Black Rose

Talvinäyttely: Black Rose TUOMARIN SUOSIKKI

Black. Perusväri on musta. Silmät ovat mustat kuten myös kynnet. Usein gerbiilillä on virheeksi laskettavat valkoiset laikut tassuissa sekä kaulassa.

Black Pied

Uros: Aavehaltian Xerxes

Black Pied. Perusväri on musta. Pied kuvio esiintyy ei-valkovatsaisilla muunnoksilla: black, burmese, dove, lilac, nutmeg, siamese, slate, silver nutmeg ja yellow nutmeg. Gerbiilillä on niskassa leveä tasainen kaulus. Otsassa on useimmiten laukki tai tähti joka saattaa yhdistyä kaulukseen. Vatsa on valkoinen. Hyvin usein pied gerbiilillä esiintyy valkoisia karvoja myös muualla vartalossa kuvion ulkopuolella. Jos karvoja on paljon eläin näyttää jo lähes variegated- gerbiililtä. Silmät ovat perusvärin mukaiset.

Lilac

Naaras: Lilac Lily
Naaras: Lilac Linnea
Naaras: Mighty Muse

 

Talvinäyttely: Lilac Lily PET 2 & PET BABY

Lilac. Perusväri on tummanharmaa. Lilacin tulisi olla selvästi tummempi kuin doven. Silmät lilacilla ovat rubiininpunaiset. Kynnet ovat neutraalit.
 
Lilac - Dove ero

Lilac Pied

Uros: Ros-Maroon
 

Lilac. Perusväri on tummanharmaa. Lilacin tulisi olla selvästi tummempi kuin doven. Silmät lilacilla ovat rubiininpunaiset. Kynnet ovat neutraalit.
Pied kuvio esiintyy ei-valkovatsaisilla muunnoksilla: black, burmese, dove, lilac, nutmeg, siamese, slate, silver nutmeg ja yellow nutmeg. Gerbiilillä on niskassa leveä tasainen kaulus. Otsassa on useimmiten laukki tai tähti joka saattaa yhdistyä kaulukseen. Vatsa on valkoinen. Hyvin usein pied gerbiilillä esiintyy valkoisia karvoja myös muualla vartalossa kuvion ulkopuolella. Jos karvoja on paljon eläin näyttää jo lähes variegated- gerbiililtä. Silmät ovat perusvärin mukaiset.

Lilac Patched

Naaras: Mini-Me

Lilac. Perusväri on tummanharmaa. Lilacin tulisi olla selvästi tummempi kuin doven. Silmät lilacilla ovat rubiininpunaiset. Kynnet ovat neutraalit.
Patched kuvio esiintyy ei-valkovatsaisilla gerbiileillä (black, burmese, dove, lilac, nutmeg, siamese, slate, silver nutmeg ja yellow nutmeg). Gerbiilillä on spotit otasassa, niskassa sekä kuonossa. Mitä tasaisemman pyöreät sitä parempi. Hännässä tulisi olla valkoinen tupsu, mutta sellainen esiintyy yleensä vain hyvässä näyttelykunnossa. Vatsassa on useimmiten vain kaksi pientä läikkää. Tassuissa valkoiset sukat. Silmät ovat perusvärin mukaiset.

Argente cream

Uros: Ossi (muistoissa)
Uros: Hawaijin Honolulu (muistoissa)

Perusväri on vaalea aprikoosi (väri huomattavasti vaaleampi kuin argentella ja värissä aavistus hopeista vivahdetta). Vatsa on valkoinen. Turkin pohjaväri vaalean harmaa. Silmät rubiininpunaiset ja kynnet neutraalin väriset. 

Argente Collared

Naaras: Romance(i: Quicksilver. lilac pied, e: Saturnia, argente collared)
Naaras: Roberance(i: Quicksilver. lilac pied, e: Saturnia, argente collared)


Gerbiilin perusväri on kullankeltainen. Perusvärissä ei saisi näkyä harmaata tippausta. Pohjakarva on sinisen harmaa ja vatsa on valkoinen. Silmät ovat rubiininpunaiset ja kynnet neutraalin väriset.
Collared kuvio esiintyy seuraavissa väreissä: agouti, argente, argente cream, grey agouti, ivory cream ja smoke. Gerbiilillä on niskassa leveä tasainen kaulus. Otsassa on useimmiten laukki tai tähti joka saattaa yhdistyä kaulukseen. Vatsa on valkoinen. Hyvin usein collared gerbiilillä esiintyy valkoisia karvoja myös muualla vartalossa kuvion ulkopuolella. Jos karvoja on paljon eläin näyttää jo lähes variegated-gerbiililtä. Silmät ovat perusvärin mukaiset.

Ivory Cream

Naaras: Afrodite


Perusväri on hyvin vaalea kerma. Vatsa on valkoinen. Silmät rubiininpunaiset ja kynnet neutraalin väriset. 

PEW

Naaras: Kuuttisen Talvirieha


PEW, Agouti based PEW -- A*ppchch, Black based PEW -- aappchch (yksivärinen). Gerbiilien PEW väri ei ole todellinen albiino vaan epätäydellisen himalayan geenin aiheuttama valkohäntäinen DTW gerbiili. Perusväri on sinertävän valkoinen. Silmät ovat vaaleanpunaiset.

Cappucino

Naaras: Kuuttisen BambiCappucino. (ei-standardissa) Gerbiilin perusväri on valkoinen. Gerbiilin kuono, korvat ja häntä sekä tassut ovat värittyneet ruskealla, jossa musta tippaus.

Burmese Pied

Uros: Merlin


Gerbiilin perusväri on tumma syvä sinertävän ruskea. Osalla gerbiileistä väri vaalenee selästä tasaisesti kohti vatsaa, osalla vartalo on kokonaan yksivärinen. Gerbiilin kuono, korvat ja häntä sekä tassut ovat varjostuneet mahdollisimman mustalla. Silmät ovat mustat.
Pied kuvio esiintyy ei-valkovatsaisilla muunnoksilla: black, burmese, dove, lilac, nutmeg, siamese, slate, silver nutmeg ja yellow nutmeg. Gerbiilillä on niskassa leveä tasainen kaulus. Otsassa on useimmiten laukki tai tähti joka saattaa yhdistyä kaulukseen. Vatsa on valkoinen. Hyvin usein pied gerbiilillä esiintyy valkoisia karvoja myös muualla vartalossa kuvion ulkopuolella. Jos karvoja on paljon eläin näyttää jo lähes variegated- gerbiililtä. Silmät ovat perusvärin mukaiset.

Nutmeg

Leenu (kuvassa karvanvaihto menossa ikää 10 vk)

Aikuisella eläimellä perusväri oranssin punainen. Karva on tipattu mustalla myös vatsasta. Poikaset syntyvät oranssin punaisina. Tippaus ilmestyy turkkiin pentukarvanvaihdon yhteydessä. Silmät ovat mustat.

Silver nutmeg

Liinu

Aikuisen eläimen perusväri on vaalea kerma, jossa hento sininen tippaus, myös vatsassa. Silmät mustat. Poikanen syntyy kermanvalkoisena ja tippaus ilmestyy turkkiin pentukarvan vaihdon yhteydessä.

***

Suomen Gerbiiliyhdistys

Suosittelen: Suomen Gerbiiliyhdistyksen kotisivut tarjoavat monipuolisen sivuston
Perustietoa gerbiileistä: hoito-ohje, rotumääritelmä, sairaudet, värikuvaukset, kasvattajakurssi, genetiikka
Keskustelupalstat: Pulmarumpu, Aavikkorumpu ja Kaupparumpu

Gerbiili lemmikkinä

Gerbiilit ovat kotoisin Keski-Aasiasta, Intiasta, Lähi-idästä ja Afrikasta. Eurooppalaiset "löysivät" gerbiilit Itä-Mongoliasta 1867. Niitä kasvatettiin onnistuneesti Mongolian ulkopuolella Japanissa 1930-luvulla, josta Victor Schwentker toi muutaman yksilön tutkimustarkoituksiin vuonna 1954. sieltä muutama pari lähetettiin Englantiin vuonna 1964.

Gerbiilien luonnollinen elinympäristö on savannit, arot ja autiomaat

Savanni on trooppinen kasvillisuusvyöhyke, jolla kasvaa ruohoa, mutta usein myös pensaita ja/tai puita. Kuiva- ja sadekausi vuorottelevat. Eniten sataa kesällä. Sadekautena on ukkospitoisia rankkasateita, jotka aiheuttavat monesti tulvia. Kuiva kausi on savannilla vähintään 10 viikkoa pitkä. Sademäärä vaihtelee 250- 2000 mm:n välillä. Savannilla on puita yleensä 10-49 %:lla maa-alasta. Tyypillisellä savannilla ruohomaastossa kasvaa akaasiapuita harvakseltaan, mutta on myös metsäsavanneja ja ruohosavanneja ja kaikkea siltä väliltä. Kuivina kausina puut ja pensaat pudottavat lehtensä ja ruoho kuihtuu. Savanni rajoittuu sademetsiin ja aavikoihin.

Aro eli steppi on luonnonvaraisen heinä- ja ruohokasvillisuuden ja joskus myös pensaiden peittämä verrattain kuiva ja puuton alue. Aroja tavataan usein lauhkealla ja subtrooppisella ilmastovyöhykkeellä ja ne ovat usein tasankoja, joskus myös vuoristoissa, joilla ei kuivuuden vuoksi vilja menesty. Keväisin arotkin kukkivat, kun sipuli- ja mukulakasvit puhkeavat kukkaan lyhyen sadekauden aikana.

Gobi on suuri aavikkoalue Pohjois-Kiinassa ja eteläisessä Mongoliassa. Sana gobi tarkoittaa aavikkoa mongoliaksi. Gobin aavikko liittyy erityisesti mongoli-imperiumin historiaan ja moni Silkkitien tärkeä kaupunki sijaitsi siellä. Gobin aavikon pinta-ala on noin 1 300 000 km² ja se on yksi maailman suurimmista aavikoista. Aavikot mielletään usein hiekkaisiksi, mutta suurinta osaa Gobista peittää paljas kallio.

Luonnossa gerbiilit elävät jopa 20 yksilön perhelaumoissa, joissa vain yksi dominoiva uros ja naaras lisääntyvät. Ne elävät laajoissa käytäväverkostoissa, jotka voivat ulottua puoli metriä maan alle. Käytävien varrella on useita kammioita pesimiseen ja ruoan varastointiin.

Gerbiileillä on tarkka kuulo ja ne kuulevat lähestyvät petolinnut kuten pöllöjen siipien iskut. Gerbiilit kommunikoivat enimmäkseen hajuilla.

Gerbiilit ovat luonnossa noin 60 - 70 grammaisia. "Young M. unguiculatus weigh 3 g at birth, 7 g at 10 days of age, 23 g when a month old, 40 to 41 g at 2 months, 46 g at 3 months and 48-60 g at 5 months of age. The animals born in spring attain a body weight of 60-70 g and a body length of 110-120 cm by autumn. Summer born animals also attain similar body weight and length by spring (LEONTJEV, 1954)."

Gerbiilit eivät yleensä ääntele, ääntely liittyy vaaraan, seksuaalisuuteen ja siihen kuuluu myös jaloilla rummutus.

Lemmikkinä pidetyt Mongolian gerbiilit ovat toisin kuin muut jyrsijät yhtä aktiivisia päivisin ja öisin.

Gerbiilit ovat luonnossa laumaeläimiä, eikä niitä saisi koskaan pitää yksin. Gerbiilien elinikä on noin neljä vuotta, lisääntymiskykyisiä ne ovat 7 viikosta 18-24 kuukauteen. Gerbiilit voi yhdistää parhaiten alle 10 viikon ikäisinä. Sitä vanhempien gerbiilien kanssa olisi hyvä yhdistää vain nuoria noin 7 viikkoisia yksilöitä. Gerbiilit voivat tapella yhdistettäessä, jolloin on tarkkailtava tilannetta. Vaara on ohi, kun gerbiilit nukkuvat yhdessä. Jos aikuiset gerbiilit ovat asuneet jo pitkään yhdessä, ei niitä tulisi erottaa toisistaan. 

Jyrsijänäyttelyt

Jos olet kiinnostunut harrastamaan jyrsijäsi kanssa, voit osallistua näyttelyihin.

Niissä on kaksi luokkaa, pet ja virallinen. Pet-luokkaan voi osallistua rekisteröimättömät jyrsijät, siellä arvostellaan eläimen kuntoa, puhtautta ja luonnetta. Virallisessa luokassa jyrsijää verrataan rotumääritelmään ja muihin näyttelyssä oleviin eläimiin.

Jyrsijän voi rekisteröidä, kun sen rotu ja väri on määritelty.

Gerbiiliaiheisia linkkejä:

Gerbiili info / keskustelupalsta