Pääsivu

Villakoira

Undulaatti

Kanarialintu

Akvaario

Gerbiili

Hamsteri

Hiiri

Rotta

Marsu

Sammakko

Tulilisko

Anolis

Leopardigekko


 

 


Perheellämme on aina ollut lemmikkejä, jotkut lajit olleet yhden eläimen eliniän, jotkut lajit jääneet pysyvästi.

Sivumme ovat muuttaneet uuteen osoitteeseen: www.digipet.fi

TERRAARIO GERBIILEILLE

 

Gerbiilille sopivin asunto on terraario. Häkki, jossa on pinnoja, ei sovellu gerbiileille, sillä ne jyrsivät häkin pinnoja niin, että karvat lähtevät kuonosta. Gerbiilit ovat myös arkoja vedolle, ja terraario suojaa vedolta. Kolmas syy terraarion etuihin on gerbiilien luontainen elintapa, joka on maan alla olevissa käytävissä asuminen. Terraarioon voi laittaa riittävästi puruja ja pureskeltavaa, jotta luontainen käyttäytyminen voi toteutua.

Terraarioita on käytännössä kolmenlaisia. Vanhat lasiakvaariot tai akvaarion malliset terraariot, lasiset terraariot (oviaukko terraarion sivussa, liukuovi) ja muoviset Dunat. Lasisten terraarioiden huonoja puolia on mm. niiden painavuus, isoa lasista terraariota ei jaksa helposti siirtää pestäväksi. Kun siivoaminen on hankalaa, alkavat taudit itää. Jos puruissa on paljon ulosteita ja virtsaa, gerbiilit sairastuvat. Itse siivoan terrat kahden viikon välein vaihtamalla purut ja pesemällä Dunat.

Joissakin lähteissä suositellaan purujen vaihtoa gerbiileille kuukauden välein, mutta minusta se on liian harvoin. Gerbiilit virtsaavat ja ulostavat puruihin, juomapullosta usein valuu vettä puruihin, jolloin ne kostuvat ja tarjoavat ihanteellisen itämispaikan taudinaiheuttajille ja homeitiöille. Jos gerbiilit syövät tuoreruokaa, vihannesten ja hedelmien jäänteitä on purujen seassa.

Lasisissa terraarioissa ongelmana on usein ilmanvaihto. Kun likaiset purut yhdistetään huonoon ilmanvaihtoon, on tautikierre valmis. Lasiakvaarioissa on erityistä huomiota kiinnitettävä katon rakenteeseen, jotta gerbiilit eivät pääse karkaamaan. Gerbiilit hyppäävät yllättävän korkealle ja ne riippuvat joskus kattoristikossa, erityisesti nuoret gerbiilit.

Ensimmäisessä kuvassa on Duna, joka sopii jyrsijöille asunnoksi, mutta muoviset sisusteet kannattaa poistaa, sillä häkin mukana tulevat muoviesineet gerbiilit silppuavat hetkessä (kuva 1). Gerbiilien kannalta perinteisessä Dunassa on muutama huomioon otettava seikka. Dunassa on aukko juomapulloa varten, josta gerbiilit syövät itsensä yhdessä yössä läpi. Karkumatkan voi estää prikalla, jonka voi ostaa rautakaupasta (kuva 2). Gerbiileille paras sisustus on purut, heinä, puiset jyrsittävät sekä pahvilaatikot (kuva 3).

Juomapullo kannattaa suojata metalliprikalla (kuva 1), sillä gerbiilit voivat nakerrella päivässä juomapullon rikki (kuva 2). Itse olen kiinnittänyt prikan kaksipuolisella paksulla teipillä. Terraarioon on hyvä laittaa myös kalkkikivi. Kalkkikivessä on usein takana metallilanka ostettaessa, jolla sen voi kiinnittää Dunan seinään.

Gerbiilien turkki rasvoittuu helposti ja ne nauttivat Chincilla hiekassa kylpemisestä.

Gerbiilien hampaat kasvavat ja paras keino estää hampaiden liikakasvu on antaa niille kovaa pureskeltavaa. Itse olen huomannut, että kaupoissa myytävät koverretut puunrungot ovat gerbiilieni suosikkeja ja ne pureskelevat puunrungot hyvin pian mieleisikseen.

b

Gerbiilit tykkäävät nukkua suojaisessa kolossa. Koska kuitenkin perinteiset talot alkavat helposti haista, kun gerbiilit pissaavat katolle, on halpa suojainen talo helppo rakentaa itse. Kaksi lautaa ja ne kiinnitetään toisiinsa pienellä metallilla. Gerbiilit kyllä itse jyrsivät tarpeelliset lisä varauloskäynnis (kuva 1).

Heinästä on iso ilo gerbiileille. Yleensä laitan heinää kattoon asti ja gerbiilit nakertavat heinän vuorokaudessa pieneksi silpuksi. Joskus ne rakentavat heinistä hienon korkean pesän. Terra täynnä heinää (kuva 1), kaikki silppuna seuraavana päivänä (kuva 2), heinistä rakennettu pesä (kuva 3).

Joskus gerbiilit nakertavat kaikki tarjotut pahvit nopeammin kuin mitä perhe kuluttaa. Silloin varteenotettava vaihtoehto on kertakäyttömukit. Pahvit uusiokäyttöön ja monta umpikujaa selvitettäväksi. Itse lisään pahveja joka toinen päivä, koska siinä ajassa viimeistään kaikki on nakerrettu. Koska jokainen terraario on pienempi kuin mitä gerbiilillä on luonnossa tilaa käytettävissään, on hyvä antaa gerbiileille aktivointimateriaalia. Mukien kaivaminen vastaa luonnossa käytävän kaivamista.

Gerbiilit nauttivat kerrostumissa asumisesta ja kulkemisesta. Lisäneliöitä terraan voi luoda lisäämällä pohjalle isoja vaakatasossa olevia pahvitasoja, joita gerbiilit sitten muokkaavat mieleisikseen. Ros-Maroonilla on poikaset piilossa tason alla, siksi se kurkkii niin huolestuneen näköisenä kameraa. Elämä on kuin kivikossa konsanaan.

Gerbiileitä voi aktivoida laittamalla siemenet purujen päälle. Kun siemenet osittain hautautuvat puruihin, gerbiileillä on ylimääräistä työtä niitä etsiessä. Itse syötän gerbiileille SUPA hamsteria, vaikka se onkin hieman lihottavaa, koska siinä on paljon pähkinöitä. Omilla gerbiileilläni ei ole ollut vaikeuksia liikapainon kanssa johtuen aktiivisesta elämästä. Vihanneksia ja hedelmiä on helpoin laittaa metalliseen palloon, jolloin ne eivät heti likaannu puruissa.