Pääsivulle

Blogi

Espoo

Kypros

Kiina

Intia

Israel

Lappi

Harrastukset

Lemmikit 

 


OVITZ

  

INTIA

 

Intia on vastakohtien maa. Siinä missä euroopassa on parempia ja huonompia asuinalueita, Intiassa ne ovat kylki kyljessä limittäin. New Delhi on alueena noin 50 x 50 kilometriä ja siellä asuu noin 10 miljoonaa ihmistä.

On ehkä hyvä muistaa, että huolimatta köyhyydestä Intiassa on valtava määrä keskituloisia ja myös rikkaita ihmisiä. Kaikkialla näkee rakenustyömaita ja uusia kohoavia rakennuksia. Autojen määrä lisääntyy ja aiheuttaa saasteita suurimmissa kaupungeissa. Katukuvassa näkee koko kirjon paljain jaloin kulkevista ihmisistä polkupyöriin, polkupyöräriksoista moottoripyöräriksoihin, vanhoista autonrämistä uusiin hienoihin autoihin.

On lapsia, joilla ei ole mahdollisuutta koulunkäyntiin, mutta myös hyvin paljon koulupukuisia koululaisia katukuvassa ja lapsia, joista pidetään selvästi hyvää huolta. Se mikä Intiassa avautuu kadulla, on usein todellisuutta myös euroopassa, mutta lasten kurjuus (aikuisten alkoholismi, huumeet, mielenterveysongelmat) on kätkettynä seinien sisälle.

Itselläni on ollut kummilapsia Interpedian kautta jo yli kymmenen vuotta ja autan vapaaehtoisena kääntämään Planin kummikirjeitä. Meistä jokainen voi auttaa, pieni teko sinulta voi olla suuri askel parempaan elämään lapselle lähellä tai kaukana. Intiassa käytyäni yksi asia, jonka jos voisin muuttaa, olisi käymälöiden rakentaminen kaikkien saataville. YK on nimennyt vuoden 2008 Kansainväliseksi sanitaatiovuodeksi, sillä se haluaa lisätä tietoutta sanitaation merkityksestä kehitysyhteistyössä.

Intian katukuvassa samalla silmäyksellä voi nähdä eurooppalaistyylisiä asuinrakennuksia ja ihmisiä asumassa pressuista rakennetuissa teltoissa (kuva 1). Kaduilla on paljon koiria, mutta yleisvaikutelmaksi jäi, että ne olivat enimmäkseen kaduilla olevien ihmisten lemmikkejä. Rakennukset olivat matalia ja miesten osuus katukuvassa silmiinpistävä. Miehet näyttivät viettävän aikaa katujen varsilla, mutta myös varsin huolettomasti käyttivät katujen varsia yleisinä käymälöinä melko estottomasti.

Kaduilla oli kerjäläisiä, mutta eniten ehkä pahaa teki äiti, joka nipisti lastaan useaan otteeseen niin, että lapsi alkoi itkeä. Tarkoitus oli ehkä herättää myötätuntoa, mutta minun kävi vain sääliksi lasta, jonka kohtalona oli olla päivästä toiseen äitinsä nipisteltävänä. Moottoriteiden vilinässä kerjäsi noin 4-6 vuotiaita lapsia, joiden vanhemmat asuivat siltojen alla.

Yksi maailman seitsemästä ihmeestä, Taj Mahal, joka on rakennuttanut suurmoguli Shah Mahan v. 1631-1648 valkoisesta marmorista. Kuva 1 on sisäänkäynnin ulkopuolelta, kuva 2 sisäänkäynnilta avautuva näkymä Taj Mahalille ja kuva 3 Taj Mahalilta sisäänkäynnille.
Taj Mahal on kaunis, mutta silti on länsimaalaisena vaikea ymmärtää, että se todellakin on vain hautamuistomerkki keisarin vaimolle Mumtaz Mahalille, joka kuoli synnyttäesään 14. lastaan.

Taj Mahal on marmorista tehty ja se on täysin symmetrinen kaikista ilmansuunnista katsottuna. Rakennusta kiertävät marmorikaiverrukset ovat todella kauniita.

Kuva 1 on suistoaluetta Taj Mahalin takana. Kuvat 2 ja 3 ovat temppelialueen sisäpihan puistoa.

Sisääntulorakennuksen yhteydessä on ulkoilmanäyttely Intian historista pähkinän kuoressa.

Kaduilla törmää jos jonkinmoiseen kulkijaan...

 

Agran linnake, rakennettu punaisesta hiekkakivestä. Keisarit:  Akbar vv.1556-1605, Jahangir vv.1605-27,  Shah Jahan vv.1627-58.

Hallitsijalla oli tapana pitää päivittäinen puhe kansalle valkoisessa rakennuksessa olevalta korokkeelta.

 

Taj Mahalin rakennattunut kuningas vangittiin oman poikansa toimesta, mutta vankilasta näkyi Taj Mahal suistoalueen takana.

Linnakkeen alueella asui melko iso apina yhdyskunta sekä paikallisia oravia.