Pääsivulle

Blogi

Yael & Mirja

Omat koirat

Luonnetesti

Hajuaisti

Haukkuminen

Agility

Toko

Koiratanssi

Harrastukset

Lemmikit

In English


KENNEL AGIDREAMS

Trimmaus Koulutus  Rescue Kasvatus Terveys Sisäsiisteys Palaute

ÄLÄ OSTA PIMEÄÄ PENTUA

 

Copyright, Mirja Ovitz 

Pysäytä pentutehdas, älä osta pimeää pentua 

Eläinsuojeluyhdistys, Kennelliitto ja eläinlääkäriliitto järjestivät Tieteidentalolla Helsingissä 24.9.2005 seminaarin ”Pysäytä pentutehdas, älä osta pimeää pentua”. Seminaariin osallistui hieman vajaa 100 ihmistä. Luennoitsijoina oli kasvattajia, kennelliiton edustajia ja läänineläinlääkäreitä. 

Seminaarissa käsiteltiin erittäin monipuolisesti ja useasta eri näkökulmasta kasvatusta ja sen varjopuolia. Pentutehtailu ja pimeä pentu määriteltiin eri tavoin,  mm. ulkomailta laittomasti tuotu pentu sekä tarkoituksella liian tiheä pennuttaminen huonoissa oloissa. 

Ulkomailta laittomasti Suomeen tuodut koirat 

Ulkomailta laittomasti tuodut koiranpennut muodostavat vakavan terveysriskin sekä suomalaisille koirille että myös ihmisille.  

Osa tarttuvista taudeista voivat olla oireettomilla koirilla, riskiryhmänä löytökoirat. Osa sairauksista koirien omia sairauksia, osa zoonooseja eli tarttuvat ihmisestä eläimeen ja eläimestä ihmiseen. 

Raivotauti tarttuu pureman välityksellä, sitä on paljon Baltian maissa, se johtaa aina kuolemaan sekä eläimellä että ihmisellä, jos hoitoa ei aloiteta ajoissa. Tartunta välittyy jo 12 päivää ennen oireita. Sairauden puhkeaminen kestää viikosta vuoteen. Tauti voidaan varmasti todeta vain kuolleesta eläimestä, diagnoosi varmistuu vasta kahden viikon päästä. Oireina on ärtyneisyys ja levottomuus. Lopuksi sairastunut halvaantuu ja kuolee. Jos ihmistä puree epäilyksen alainen eläin, on hoito aloitettava heti ja jatkettava, kunnes koiran diagnoosi varmistuu. 

Echinococcus multilocularis eli heisimatoihin kuuluvia lihansyöjien loisia. Koirat voivat olla oireettomia. Tarttuu ihmiseen ja muodostaa loisrakkuloita maksaan, seurauksena voi olla maksan tuhoutuminen. 

Koirat voivat olla ihmistuberkuloosin kantajia. 

Ennen koiranpennun tuontia Suomeen, on aina selvitettävä tuontiehdot maa- ja metsätalousministeriöstä. Jos koira sairastuu tuonnin jälkeen, on eläinlääkärille mainittava, että se on tuontikoira, sillä niillä voi olla sairauksia, joita ei Suomessa esiinny. 

Viranomaiset yrittävät valvoa laitonta maahantuontia monin eri tavoin. Jo maassa olevat koirat tutkitaan vihjeiden perusteella ja internet- ja lehti-ilmoittelua seurataan aktiivisesti. Ruotsissa tuomioistuin on langettanut vankeustuomiota (6-9 kk) koirien salakuljetuksesta. Läänineläinlääkärit ottavat vinkit laittomista koirien tuonneista mielellään vastaan. 

Ongelmana eivät ole vain koirien mahdollisesti kantamat sairaudet, vaan myös asian eettinen puoli. Koska toiminta on laitonta, pennut usein piilotetaan rajan ylityksen ajaksi ja vaiennetaan hiljaisiksi, tullissa on saatu kiinni mm. pentuja, joiden jalat on teipattu kiinni, jotta koirat olisivat paikoillaan. 

Pahimmassa tapauksessa koiria kasvatetaan pienissä häkkiolosuhteissa ja se on puhdasta liiketoimintaa kasvattajalle. Niitä voidaan kasvattaa pimeässä kellarissa, huonosti tuuletetuissa tiloissa, joskus ihmisen on ollut vaikea hengittää pahimmissa löydetyissä paikoissa. 

Pentutehtaat Suomessa 

Missä on pentutehtailun raja? Yksi määritelmä on, että koiranpennuille ei riitä asianmukaisia tiloja eikä aikuisia koiria ei pystytä hoitamaan ja kouluttamaan.  

Suomessa rekisteröidään vuodessa 42000 pentua, meillä on 6797 kasvattajaa. Yli sata pentua vuodessa kasvattavia kenneleitä on yksi ja yli 50 pentua vuodessa kasvattaa 26 kenneliä. Nämä kennelit ovat hyvin hoidettuja ja valvottuja, niissä on asianmukaista työvoimaa hoitamaan koirat. 

Läänineläinlääkärit törmäävät kuitenkin erilaisiin pentutehtaisiin täällä Suomessa, ongelma ei ole vain kaukainen asia jossain muualla. Valkealassa oli 135 koiraa omakotitalossa, koirat elivät erittäin likaisissa tiloissa ja niillä oli paljon hoitamattomia sairauksia. Seminaarissa näytettiin koirien kuvia, koirat olivat erittäin hellyttäviä pieniä koirarotuja. On helppo kuvitella, että ostaja heltyy pennun nähdessään. 

Ongelmana eivät ole vain yksittäiset pentutehtailijat, vaan myös vakava tosiasia, että jos on kysyntää, on tarjontaa. Niin kauan kuin ihmiset ostavat rekisteröimättömiä pentuja, niin kauan niitä myös tuotetaan.  

Yleensä pentutehtaille on yhteistä, että eläimillä on paljon hoitamattomia sairauksia. Niitä pidetään usein saastaisissa oloissa, eikä niillä ole riittäviä ja asianmukaisia tiloja käytössään. Pentujen kanssa ei leikitä, pahimmassa tapauksessa ne kasvatetaan kellarissa, varastossa tai muissa tiloissa, jotka eivät ole asuintiloja. 

Pentutehtailun seurauksena sekä nartut että pennut kärsivät, osa pennuista kuolee muutamassa viikossa uudessa kodissa. Vaarana on sairauksien leviäminen ihmisiin ja muihin eläimiin. 

Mitä voisimme tehdä estääksemme pentutehtailun? Siihen pitäisi aina puuttua, mutta mielellään viranomaisen kautta, koska kunnianloukkaussyyte on aina mahdollinen. Ilmoituksia voi tehdä nimettömänä eläinsuojeluyhdistykselle ja poliisille. 

Viranomaistasolla yhteistyötä olisi tehostettava ja koulutusta olisi lisättävä.  Lainsäädännössä on puutteita, sillä usein pentutehtailijat ovat häikäilemättömiä ja taitavia. Tämän ryhmän eläintenpitokiellon saaneet usein kiertävät eläintenpitokieltoa jatkamalla toimintaa esim. puolison nimissä.  

Osa pentutehtailijoista on vain yksinkertaisesti tietämättömiä, taitamattomia tai mielenterveys ongelmaisia. Näihinkin tapauksiin tulisi puuttua, eikä vain sulkea silmiään, sillä minimivaatimuksena jokaisella pennulla tulisi olla oikeus riittävän tilavaan, lämpimään, valoisaan ja puhtaaseen pitopaikkaan. 

Mikä ratkaisuksi? 

Kennelliiton ratkaisu on KoiraNet, jossa avoimuus on periaatteena.  

Pimeän pennun ostajalla ei usein ole riittävästi tietoa omasta koirastaan. Tässä voitaisiin ottaa vertaus prostituutioon, onko myyminen vai ostaminen laitonta? Kun ostat pimeän pennun, tuet pentutehtailijan toimintaa. Jos ei ole kysyntää, ei ole tarjontaa. Mitä suurempi kysyntä, sen suurempi tarjonta. 

”Haluamme tavallisen koiran, emme kennelkoiraa” on tavallinen kommentti ”Se on vähän halvempi, mutta yhtä hyvä”. Valitettavasti se ei välttämättä pidä paikkaansa.  

Rekisteröimätöntä koiraa ei ehkä ole tarkastettu rodulla esiintyvien perinnöllisten sairauksien varalta tai vanhemmat saattavat olla jopa niin sairaita, ettei niillä saisi teettää jälkeläisiä ollenkaan. Pevisamääräyksiä (perinnöllisten vikojen ja sairausten vastustamisohjelma) on yli sadalla rodulla. Rekisteröimättömät koirat eivät ole vapaita näistä sairauksista, esim. lonkkaviat ovat yleisiä isoilla koirilla. Jos koira on kahden rodun sekoitus, pitäisi sekarotuisen pennun kasvattajalla olla vastuuta teettää terveystarkastukset, joita pennun vanhempien roduissa tiedetään riskeiksi. Mitä useamman rodun sekoitus, sen tarkemmat terveystarkastukset tulisi tehdä. Pahimmassa tapauksessa sekarotuinen pentu kantaa geenivirheitä sekä isän että äidin puolelta. 

Yksi syy rekisteröimättömyyteen voi olla, että emällä voitu teettää pentuja niin tiuhaan, että Kennelliitto ei rekisteröi niitä. Kasvattaja saattaa tarkoituksella rekisteröidä vain joka toisen pentueen ja teettää ”rekisteröimättömiä välipentueita” ottaakseen emästä kaiken irti. Ostajien tulisi olla tietoisia siitä, että rotukoira, jota ei ole rekisteröity, on sekarotuinen. 

Rotukoira vai monirotuinen? Koira hankitaan ensisijaiseksi kotikoiraksi. Vaikka se olisi ”harrastuskoirakin”, se on suurimman osan ajastaan / elämästään kotikoira. Kennelliiton kysely jäsenilleen selvitti, että puolet eivät harrasta mitään koiransa kanssa. Koira on hankittu omaksi iloksi. Ostajan tulisi aina tehdä kirjallinen kauppakirja ja  pennut tulisi mielellään olla eläinlääkärin tarkastamia luovutuksen yhteydessä. Ostajan tulisi pyytää kopio pennun vanhempien terveystarkastuksista ja vaatia rekisteritodistus ostohetkellä. 

Kannattaa harkita koko perheen kanssa, mitä koiralta halutaan, kun rotu valitaan. Eri roduilla erilaisia ominaisuuksia,  turkinhoidon vaativuus voi vaihdella, iso koira täytyy kouluttaa, jne. Hyvä luonne ja terveys ovat tärkeintä, näiden ominaisuuksien ennustettavuus on rotukoiralla parempaa. 

Summa summarum, eläinsuojeluasiat eivät parane ääriainestoiminnalla, vaan järkevällä ja tehokkaalla viranomaisyhteistyöllä sekä koulutetulla ja motivoidulla vapaaehtoistoiminnalla. Kiellot ja käskyt eivät auta, joukkokuri on ainoa, mikä tehoaa pentutehtailuun ja laittomasti maahantuotuihin pentuihin. 

ÄLÄ KOSKAAN OSTA PENTUA SÄÄLISTÄ, SAIRASTA PENTUA TAI PENTUA TUNTEMATTOMALTA