Pääsivu

Villakoira

Undulaatti

Kanarialintu

Akvaario

Gerbiili

Hamsteri

Hiiri

Rotta

Marsu

Sammakko

Tulilisko

Anolis

Leopardigekko


 

 


Perheellämme on aina ollut lemmikkejä, jotkut lajit olleet yhden eläimen eliniän, jotkut lajit jääneet pysyvästi.

Sivumme ovat muuttaneet uuteen osoitteeseen: www.digipet.fi

UNDULAATTI, Melopsittacus undulatus

 

 

Kun olin lapsi, isäni rakensi undulaateilleni ison häkin noin 2x2x0.5 m. Undulaatit olivat päivittäin vapaana huoneessani ja söivät käytännössä verhotankoni ja olohuoneessa äitini peikonlehden. Tipi oli ensimmäinen undulaattini. Se oli keltainen ja täysin kesy. Se tykkäsi istuskella olkapäälläni ja nyppiä huuliani. Kun tein läksyjä, se juoksenteli koulukirjojeni päällä ja yritti ottaa kynää itselleen.


Undulaattien hankinta

Undulaatteja voi ostaa kasvattajilta poikasina, yksityisiltä ihmisiltä aikuisina tai eläinkaupoista.

Jos ostaa kasvattajalta, saa usein hyvin hoidetun, käsikesyn yksilön. Jos lintujen kanssa on touhuttu paljon, niin niiden kesyttäminen on helpompaa. Jos ostat jo aikuisen yksilön, se voi olla hyvinkin kesy tai arka. Aikuisen linnun kesyttäminen voi olla haasteellista, jos se ei ole tottunut ihmisiin. Eläinkaupassa harvoin ehditään touhuamaan lintujen kanssa, joten ne ehtivät villiintyä, jos ovat siellä kauan. Toki eläinkaupastakin voi löytää kesyjä yksilöitä.

Miksi kesy lintu? Jos olet hankkimassa ensimmäistä lintuasi, on siitä paljon enemmän iloa, jos se on kesy ja viihtyy ihmisen seurassa. Toki kesy lintu vaatii paljon omistajansa aikaa ja huomiota. Undulaatteja pitäisi aina ottaa kaksi kappaletta, sillä ne todella nauttivat lajikumppaninsa seurasta. Harvalla ihmisellä on aikaa seurustella lintunsa kanssa niin paljon kuin sen lintukaverilla on. On aina surullista katsella undulaattia, joka hakkaa peiliä kontaktin toivossa.

Undulaattien hoito

Undulaattien hoito on helppoa ja perustuu säännöllisyyteen. Päivittäin on päästettävä linnut lentelemään ja verryttelemään siipiään. Ne on ruokittava, raikas vesi vaihdettava ja häkki siivottava.

Parhaiten linnut viihtyvät mahdollisimman isossa häkissä, missä niillä on paljon puuhailtavaa. Papukaijat ovat älykkäitä lintuja ja turhautuvat pienessä häkissä istuessaan. Eläinkaupoista saa erilaisa papukaijojen leluja, mutta niitä voi toki rakentaa itsekin.

Parhaat ohjeet undulaatin hoidosta saat, kun lainaat / ostat undulaattien hoitoa käsittelevän kirjan. Suomen papukaijayhdistys julkaisee Siipipeililehteä.

Undulaattien historia

Vuonna 1770 kapteeni James Cook löysi Australian, yksi sen ihmeistä, joista merimiehet kertoivat, olivat kauniit pienet vihreät linnut, jotka lensivät isoina parvina. Lintuparvet olivat niin paksuja, että ne peittivät auringon ohi lentäessään. Kuolleet puiden rungot muuttuivat "eläviksi", kun pienet vihreät "lehdet" täyttivät kuolleet oksat.

Kun ensimmäiset maahanmuuttjat saapuivat, he kysyivät aborginaaleilta elekielellä, miksi lintuja kutsuttiin. Aborginaalit vastasivat uudelleen ja uudelleen, jotain mikä kuulosti "betchery-gah" ja maahanmuuttajat alkoivat kutsua lintuja nimellä "budgerigar".

Monia vuosia myöhemmin, kun kielitieteilijät käänsivät aborginaalien kieltä, he huomasivat, että sana itse asiassa tarkjoitti "hyvää syödä".

Luonnontieteilijät Shaw ja Nodder nimesivät lajin vuonna 1805 Melopsittacus Undulatukseksi. Vuonna 1840 undulaatit olivat vielä tuntemattomia Australian ulkopuolella, mutta sitten luonnontieteilijä John Gould toi ensimmäiset neljä lintua Englantiin. Niiden suosio oli valtava ja hinnat alussa tähtitieteellisiä.

1870 ensimmäinen värimutaatio syntyi Belgiasssa ja aiheutti sensaation. Se oli keltainen punaisilla silmillä. Huolimatta monista yrityksistä, värimuunnosta ei saatu toistumaan. 1900-luvun alussa syntyi ensimmäinen sininen lintu. Mutta vasta 1910 ensimmäinen sininen lintu nähtiin lintunäyttelyssä.

Vuonna 1025 perustettiin ensimmäinen undulaattiyhdistys "Budgerigar Society"  Englantiin, sen suojelijaksi tuli kuningas George V 1930, yhdistys on edelleen olemassa. Sekä kuningatar äidillä että kuningatar Elisabeth II on undulaatteja.