Pääsivulle

Blogi

Villakoira

Undulaatti

Kanarialintu

Akvaario

Gerbiili

Hamsteri

Hiiri

Rotta

Marsu

Sammakko

Tulilisko

Anolis

Leopardigekko

Harrastukset

 

 


Perheellämme on aina ollut lemmikkejä, jotkut lajit olleet yhden eläimen eliniän, jotkut lajit jääneet pysyvästi.

       Palaute Etsin kotia Nettikauppa

bbbMARSU, Cavia porcellus

 

Syksyllä 2005 meille muutti kolme marsua: b, Jonna Hounilta.

b
 

Marsujen historiaa

Fossiliset löydöt osoittavat marsujen olemassaolon kauas Mioseeni aikakaudelle (Miocene period) yli 18 miljoonan vuoden taakse. Marsut tunnetaan jo antiikin ajoilta. Niiden alkuperä on Etelä-Amerikassa, missä ne vielä tänääkin elävät villeinä. Marsut asuvat ruohikoilla, kivisillä alueilla ja metsien läheisyydessä. Inkat kasvattivat ja valitsivat niitä sekä ruoaksi että uskonnollisiksi ikoneiksi. Legendat kertovat että marsut ovat mystisiä olentoja, jotka voivat parantaa sairaita ja opastaa kuolevia.

Nykyisin Perussa, Boliviassa ja Equadorisssa paistettu marsu on tyypillinen ruokalaji. Kauan sen jälkeen kun espanjalaiset toivat niitä Eurooppaan 1500-luvulla, marsujen valikoiva jalostus alkoi Euroopassa 1900-luvun alussa. Marsujen alkuperä on kadonnut historiaan.

Marsut ovat erittäin sosiaalisia eläimiä ja villinä eläessään ne kerääntyvät yhteen laumaksi selviytyäkseen. Ne eivät kaiva itse, mutta käyttävät muiden eläimien hylkäämiä käytäviä. Ne noudattavat aina tiukkaa arvojärjestystä. Yksi dominoiva uros on naarashaaremin ja poikasten johtaja. Kun nuoret urokset saavuttavat täysikasvuisuuden, vakavia kampailuja syntyy niiden ja johtajan välille. Heikoimmat urokset luovuttavat ja ja ne ajetaan laumasta uusille asuinalueille yhden naaraan kanssa. Vankeudessa häviäjä voi kuolla nälkään ja väsymykseen, koska alfauros häätää sen pois juomapaikalta sekä ruoan ja nukkumapaikan luota. On tärkeää erottaa aikuiset urosmarsut toisistaan. Kaksi urosta voi asua rauhallisesti keskenään jos ne on steriloitu, eivätkä ne ole koskaan olleet kosketuksissa naaraisiin.

Naaraat myös taistelevat paikasta laumassa, Mutta ne eivät karkoita heikkoja laumasta. Alfanaaras saavuttaa oikeuden mennä minne haluaa, milloin haluaa. Alempana sosiaalisessa järjestyksessä olevat marsut väistävät ylempänä laumassa olevia. Yleensä kaksi vahvinta naarasta eivät tule toimeen keskenään ja selvittelevät välejään. Jos näin käy, ne tulisi erottaa stressin välttämiseksi.

Marsuja ei kuitenkaan tulisi pitää yksin, sillä ne ovat laumaeläimiä. Jos marsut eivät tule toimeen keskenään, ne voi majoittaa kahteen vierekkäiseen häkkiin, jossa niillä on näköyhteys toisiinsa.

Nuoret marsut kiljuvat kovalla äänellä saadakseen ruokaa. Marsut eivät hoida ainostaan omia poikasiaan, vaan kaikki lauman imettävät emot huolehtivat poikasista yhdessä.

Marsurotuja on Self (yksiväriset), Nonself (kuvioidut), Crest (rusetti), Satiinit, Karkeakarvaiset ja pitkäkarvaiset.

Marsu (Cavia porcellus)

Marsut ovat mukavia päiväaktiivisia lemmikkejä, joiden touhuilua on mukava seurata. Ne ääntelevät monipuolisesti, viheltävät, piipittävät, kujertavat ja kiljuvat. Joskus niiden kujertelua voi erehtyä luulemaan linnun lauluksi.

Marsut tarvitsevat asunnokseen ison häkin, jossa tilaa pesäkololle, ruokakupille, vihanneskupille, heinähäkille ja sen lisäksi siellä tulisi olla tilaa kulkea. Mitä suurempi häkki on, sitä parempi, sillä marsu on aikuisena jopa 35 cm pitkä.  Oma häkkini on 89 cm x 50 cm x 59 cm (p x l x k) ja siinä on hylly 89 cm x 25 cm, jolle voi kiivetä leveää lautaa pitkin ja jossa on ruokakupit.

Kuivikkeena tulisi välttää hienojakoista purua, jota myydään elintarvikeliikkeissä. Parempaa on myyntinimikkeellä "Mörtti-Röpö" myytävä karkea puuhake. Sitä myydään lemmikkieläinliikkeissä, eikä se pölyä laisinkaan. Puupohjaisia kissanhiekka pellettejä voi myös käyttää.

Marsut syövät marsusekoituksia ja pellettejä, jotka on tarkoitettu marsuille, varmista viimeinen myyntipäivä. Marsut tarvitsevat c-vitamiinilisän ruokiinsa ja ainakin seuraavissa merkeissä marsujen ravinnontarve on huomioitu: Supa Guinea - siemenseos, KFK - chinchillapelletti ja Bello - pelletti. Heinää on oltava aina tarjola. Muista poistaa pilaantuvat vihannekset. Juomapullossa tulisi olla aina raikasta vettä tarjolla. Muista, että jos pullonsuu osuu puruihin, se tyhjenee hyvin nopeasti. Märät purut on poistettava häkistä.

Marsuissa on lemmikiksi sopimattomia yksilöitä, vältä niitä. Pyydä aina myyjää ottamaan eläin kädelle. Jos myyjä vetää hanskat käteen tai pitää marsua otteessa, jossa se ei voi purra, vaihda liikettä. Jos eläin käyttäytyy rauhallisesti ja voit ottaa sen syliin, osta se. Jos eläinkaupasta ei löydy sopivaa yksilöä, osta kasvattajalta. Marsuyhdistys välittää kasvattajien yhteystietoja.

Kasvattajien eläimet ovat kasvaneet kotioloissa ja niitä on usein käsitelty paljon, joten ne ovat valmiiksi käsikesyjä ja ihmisiin tottuneita. Kasvattajat usein myyvät ylimääräiset eläimet eläinkauppaan, joten hyviä eläimiä voi toki löytää eläinkaupastakin.

Tiedän myös eläinkauppoja, joissa murrosikäiset tytöt hoitavat eläintenhäkkejä ja käsittelevät eläimiä paljon, jolloin ne ovat tottuneet ihmisiin. Tärkeintä on, että eläintä (mitä tahansa lemmikiksi ostettavaa eläintä) voi käsitellä eläimen yrittämättä purra. Eläimen tulisi olla hyväkuntoinen, peräaukko puhdas, ei ripulia, silmät kirkkaat, ei vuotavat, turkki takuton ja siisti, ei aivastelua tai raapimista. Tarkkaile eläimiä puolisen tuntia eläinkaupassa. Tule vaikka seuraavana päivänä uudestaan ja tarkkaile niitä edelleen. Pyydä myyjää näyttämään niitä ja ota eläin syliin. Tee ostopäätös vasta sitten.

Jyrsijänäyttelyt

Jos olet kiinnostunut harrastamaan jyrsijäsi kanssa, voit osallistua näyttelyihin.

Niissä on kaksi luokkaa, pet ja virallinen. Pet-luokkaan voi osallistua rekisteröimättömät jyrsijät, siellä arvostellaan eläimen kuntoa, puhtautta ja luonnetta. Virallisessa luokassa jyrsijää verrataan rotumääritelmään ja muihin näyttelyssä oleviin eläimiin.

Jyrsijän voi rekisteröidä, kun sen rotu ja väri on määritelty.

Linkkejä muille sivuille:

Suomen marsuyhdistys
Marsufoorumi