Pääsivu

Villakoira

Undulaatti

Kanarialintu

Akvaario

Gerbiili

Hamsteri

Hiiri

Rotta

Marsu

Sammakko

Tulilisko

Anolis

Leopardigekko


 

 


Perheellämme on aina ollut lemmikkejä, jotkut lajit olleet yhden eläimen eliniän, jotkut lajit jääneet pysyvästi.

Sivumme ovat muuttaneet uuteen osoitteeseen: www.digipet.fi

KANARIALINTU, Serinus canaria

 

Kanarialintu

Kanarialintuja on kolmea roturyhmää: laulukanarioita, muotokanarioita ja värikanarioita. Rotuja on kehitelty 1400-luvulta alkaen, siitä asti kun Espanjalaiset valloittajat ihastuivat keltahempon lauluun Kanariansaarilla. Suomessa myynnissä olevat linnut ovat pääsääntöisesti sekarotuisia. Kaikki kanariat laulavat kauniisti, mutta joskus laulun laatu on kärsinyt muodon tai värin jalostuksen kustannuksella. Kanarialinnun laulua on verrattu satakielen lauluun ja kanarialintu sopiikin ihmiselle, joka ei jaksa kuunnella jatkuvaa sirkutusta tai kovia korvia vihlovia rääkäisyjä, vaan nauttii hiljaisuudesta, josta aina yhtä yllättäen alkaa kaunis, korvia hivelevä melodia.

Tutkijat ovat selvitelleet perimän ja oppimisen vaikutusta kanarialinnun lauluun ja todenneet, että nuoret uroskanariat voivat oppia laulamaan hyvinkin kanarioille epätyypillisesti matkimalla ääniä, mutta kun pariutumisen aika tulee, ne palaavat geneettisesti perinteiseen kanarialinnun lauluun. (Lähde: "Freedom and Rules: The Acquisition and Reprogramming of a Bird's Learned Song," by Timothy J. Gardner, Felix Naef, Fernando Nottebohm / © 2007 American Association for the Advancement of Science).

Linnulla tulisi ostettaessa olla umpirengas jalassa, koska sen avulla voi varmistaa linnun iän ja linnun alkuperän. Kanarialintujen sukupuolta on melko vaikea erottaa silmämääräisesti. Uros laulaa kauniisti, mutta naaraskin voi laulaa, tosin lyhyempiä pätkiä kuin uros. Molemmat voivat myös olla täysin hiljaa, laulamatta nuottiakaan. Yksi tapa, jonka on sanottu toimivan sukupuolen määrittelyssä on silmän ja nokan sijoittuminen. Kuvittele viiva nokan kärjestä ylä ja alanokan välistä suoraan takaraivolle. Naaraan silmä jää viivan yläpuolelle, uroksella suora viiva kulkee silmät läpi. Toinen tapa on katsoa uroksen peitinhöyhenet, ne ovat nähtävissä uroksella. Jos linnun pyrstön alla kloakin kohdalla ovat pitempiä höyheniä ja ne muodostavat kaarteen alaspäin, se on aina uros. Naarailla kaikki höyhenet ovat samanlaisia lyhyehköjä, eikä siellä ole mitään pullistumaa nähtävissä, kun korkeintaan kuoppa. Naarat vielä nyppivät tämän ympäristön vielä itse paljaaksi, että hedelmöitys onnistuisi paremmin. Vieressä on kuva Felixistä ja Fortunasta ja ainakaan heille ei kumpikaan noista säännöistä päde. Molemmilla on silmät suhteessä nokkaviivan yläpuolella ja takapäät ovat täysin identtiset läheltä ja kaukaa katsottuna.

Sukupuolen voi määrittää geneettisellä testillä, joka on luotettava tapa selvittää linnun sukupuoli.

Laulukanarioitakin on monenlaisia:

Waterslager (Malinois) Belgiasta Malinoisin kylästä on yleisimmin keltainen väriltään, musta tikkaus on sallittu. Ensimmäiset maininnat Waterslagerista on vuodelta 1713. Valkoinen värimuunnos kehitettiin 20-vuotta sitten. Ne laulavat samoin kuin Hertzin laulaja, mutta niillä on myös kuplivan veden ääni laulussaan, josta ne ovat saaneet nimensä. Kuten Herzin laulajakin, se laulaa nokka kiinni pehmeällä äänellä.

Hertzin laulaja Roller on Saksan vuoristosta, sen jalostus aloitettiin pari sataa vuotta sitten, ne voivat olla vihreitä tai keltaisia ja niiden laulu on pehmeää ja hiljaista.

American singer on saatavilla van Yhdysvalloissa, jossa se on jalostettu 1930-luvulla. Sen jalostuksessa on korostettu ulkonäköä ja laulua samanaikaisesti. Lintu voi olla minkävärinen vain, mutta usein kilpailuja voittavat ovat vihreitä. Linnut laulavat monipuolisesti ja kovaäänisesti.

Espanjalainen Tinbrado on uusin laulukanaria, jossa on käytetty parhaita laulajia ja villejä kanarialintuja jalostukseen. Se laulaa laulukanarioista kovimmalla äänellä. Sillä on laulussaan metallisia osioita ja kastanjetin soitolta kuulostavia osioita. Timbrarot voivat olla keltaisia, vihreitä, valkoisia tai kanelin värisiä.

Waterslager

Omat kanarialintuni on myyty tukusta Waterslager pariskuntana, mutta rekisteritodistusta tai sukutaulua niillä ei ole. Felixin laulunäyte, johon ensimmäisellä äänitysyrityksellä tuntuivat tulevan kaikki soraäänet, mutta ei kauniita melodioita lainkaan... Heti kun keksin, miten lintu saadaan laulamaan käskystä, tänne tulee uusi näyte. Oman haasteensa antaa, että Felix laulaa, kun TV on auki tai mieheni puhuu tai tulee huoneeseen, mutta kun koti hiljenee, niin Felixin rauhoittuu nuokkumaan orrellaan. Minun läsnäollessani se ei laula; sillä on norsun muisti ja minut se samaistaa petolintuun, joka tulee ja ottaa kiinni kynsien leikkuuta ja höyhenten nyppimistä geneettistä testiä varten eli kun se huomaa minut, se istuu hipi hiljaa orrella ja on niin huomaamaton kuin mahdollista.

Fortuna yläorrella:

Virallisesti Waterslager on waterslager, jos se pystyy laulamaan vaadittavan kuplivan veden äänen. Laulu on määritelty kilpailuja varten pistein. Linnun tulee laulaa nokka kiinni.

Waterslagerilla on kolme veteen liittyvää melodiaa, jotka sen pitäisi osata laulaa: Klokkende, Bollende ja Rollende.
Klokkende alkaa konsonanteilla W, BL, KL tai L ja päättyy äänteeseen oyt, ooeet tai oo, esim. woyt, woyt
Bollende alkaa konsonanteilla W, B tai L ja päättyy äänteeseen oy, esim. woywoywoy
Rollende alkaa konsonanteilla W tai L ja päättyy hyvin pehmeään äänteeseen o, oo tai ohoo esim. wowowowo

Muita melodioita:
Chorr/Knorr
Staaltone eli metallinen ääni, joka muistuttaa vasaran rytmikästä lyöntiä metalliputkea vasten (myös satakieli laulaa tätä melodiaa).
Fluiten & Fluite roll eli huilun ääni.
Bellen & Bell role eli kellojen ääni, Bellen alkaa konsonantilla L ja päättyy äänteeseen ee, ing, ung tai oo, esim ling ling ling. Bell Role muistuttaa puhelimen tao ovikellon soittoa alkaen konsonantilla R ja päätyy äänteeseen o, ee tai oo, esim. rorororo.
Tjokken on satakielimäinen chong tai chonk. Tämä melodia lisää Waterslagerin laulun arvoa.
Schokkel kuulostaa joulupukin naurulta alkaen konsonantilla L ja päättyen äänteeseen o tai oo esim. ho ho ho.

Waterslagerille on myös määritelty negatiivisia melodioita, kuten mm. Tjap, joka kuulostaa lähinnä "chop"-äänteeltä. Myös Tjip, tjep ja tsiet ovat negatiivisia äänteitä, joita voi tulla lauluun, jos sekoitetaan laulukanariaan väri- tai muotokanarioita.

Lintuaiheisia linkkejä:

Lemmikkilinnut Kaijuli / Kanarialintu
Kanarialintu / Eeku Strahl
Laulukanarioiden äänialueet / Sebastian Vallelunga
Sex-linked inheritance of hearing and song in the Belgian Waterslager canary