Pääsivu

Villakoira

Undulaatti

Kanarialintu

Akvaario

Gerbiili

Hamsteri

Hiiri

Rotta

Marsu

Sammakko

Tulilisko

Anolis

Leopardigekko


 

 


Perheellämme on aina ollut lemmikkejä, jotkut lajit olleet yhden eläimen eliniän, jotkut lajit jääneet pysyvästi.

Sivumme ovat muuttaneet uuteen osoitteeseen: www.digipet.fi

HIIRI, Mus Musculus

 

Hiiret lemmikkeinä

Lemmikkihiirinä on Suomessa yleensä tarjolla seeprahiirä (Lemniscomys barbarus), okahiiriä (Acomys cahirinus) ja tavallisia hiiriä (Mus musculus). Okahiiriä on kahta eri lajia lemmikkinä; egyptinokahiiri (Acomys cahirinus dimidiatus) ja niilinokahiiri (Acomys cahirinus cahirinus).

Seeprahiiret ovat kotoisin Pohjois- ja Keski-Afrikasta; kuivilta ruoho- ja pensastasangoilta. Okahiiret ovat kotoisin Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä; kuivilta ja puolikuivilta aroilta. Hiiret ovat kotoisin Euraasiasta, mutta ovat levinneet lähes koko maailmaan ja lähes kaikkiin elinympäristöihin. 

Hiiri (Mus musculus)

Minulla oli ensimmäiset mustavalkoiset hiiret kun olin vielä pieni. Silloin niitä kutsuttiin japanilaisiksi tanssihiiriksi. Tosin hiireni eivät kärsineet tasapainohäiriöistä...

Hiiret elävät luonnossa pienissä ryhmissä, niinpä tyttöhiiriä on hyvä pitää pieni lauma eli noin 3-5 yksilöä yhdessä. Poikahiirten yhteiselo ei onnistu. Vaikka ne pieninä tulevat toimeen keskenään, niin usein vahvempi uros valtaa lisää reviiriä niin, ettei heikompi uros pääse syömään eikä juomaan. Vahvempi uros voi myös tappaa heikomman uroksen reviiritaistelussa.

Hiiren osto

Hiiret tarvitsevat asunnokseen akvaarion, jossa on tiheä, paino sanalla tiheä, ritilä päällä tai terraarion. Mitä suurempi akvaario / terraario on, sitä parempi. Siellä tulisi olla tilaa juoksupyörälle, ruoka-astialle, juomapullolle, pesälaatikolle ja tilaa kulkea. Hiiret pitävät vessapaperirullista, joita voi nakertaa ja joihin voi pujahtaa piiloon.

Kuivikkeena tulisi välttää hienojakoista purua, jota myydään elintarvikeliikkeissä. Parempaa on myyntinimikkeellä "Mörtti-Röpö" myytävä karkea puuhake. Sitä myydään lemmikkieläinliikkeissä, eikä se pölyä laisinkaan.

Hiiret syövät kaupoissa myytävää siemenseosta, varmista viimeinen myyntipäivä. Lisänä voi tarjota näkkileipää, koiranruokaa, vihanneksia ja hedelmiä. Muista kuitenkin poistaa pilaantuvat ruoantähteet. Juomapullossa tulisi olla aina raikasta vettä tarjolla. Muista, että jos pullonsuu osuu puruihin, se tyhjenee hyvin nopeasti. Märät purut on poistettava häkistä.

Hiirissä on lemmikiksi sopimattomia yksilöitä, vältä niitä. Pyydä aina myyjää ottamaan eläin kädelle. Jos myyjä vetää hanskat käteen, tai pitää hiirtä otteessa, jossa se ei voi purra, vaihda liikettä. Jos eläin käyttäytyy rauhallisesti ja voit ottaa sen omalle kädelle, osta se. Jos eläinkaupasta ei löydy sopivaa yksilöä, osta kasvattajalta. Hiiriyhdistys välittää kasvattajien yhteystietoja.

Kasvattajien eläimet ovat kasvaneet kotioloissa ja niitä on usein käsitelty paljon, joten ne ovat valmiiksi käsikesyjä ja ihmisiin tottuneita. Kasvattajat usein myyvät ylimääräiset eläimet eläinkauppaan, joten hyviä eläimiä voi toki löytää eläinkaupastakin.

Tiedän myös eläinkauppoja, joissa murrosikäiset tytöt hoitavat eläintenhäkkejä ja käsittelevät eläimiä paljon, jolloin ne ovat tottuneet ihmisiin. Tärkeintä on, että eläintä (mitä tahansa lemmikiksi ostettavaa eläintä) voi käsitellä eläimen yrittämättä purra. Eläimen tulisi olla hyväkuntoinen, peräaukko puhdas, ei ripulia, silmät kirkkaat, ei vuotavat, turkki takuton ja siisti, ei aivastelua tai raapimista. Tarkkaile eläimiä puolisen tuntia eläinkaupassa. Tule vaikka seuraavana päivänä uudestaan ja tarkkaile niitä edelleen. Pyydä myyjää näyttämään niitä ja ota eläin omalle kädelle. Tee ostopäätös vasta sitten.

Hiiren hoito

Jos olet epävarma eläimen käsittelyssä ja eläin on erittäin arka yrittäen purra, on häkin siivoaminen hankalaa. Olet pulassa jos eläin pääsee karkaamaan. Lemmikistä ei myöskään ole iloa, jos se vain kyyhöttää arkana häkissään. Älä usko myyjän vakuutteluita eläimen kesyyntymisestä.

Eläin voi kyllä kesyyntyä kokeneen varmaotteisen hoitajan hoivissa, mutta se voi myös olla luonnevikainen, arka yksilö, joka ei kesyynny koskaan. Osta vain kesy yksilö. Kesylle viehättävälle eläimelle on myös helpompi löytää uusi koti kuin vihaiselle aralle yksilölle.

Älä koskaan työnnä kättäsi eläimen pesäkoloon, olipa eläin miten kesy hyvänsä. Käytä pesäkoppia, jossa on esim. avoin pohja, jolloin voit nostaa pesän helposti pois. Pahvilaatikko, josta voi avata yhden sivun, on myös hyvä ratkaisu, siitä voi liu'uttaa eläimen varovasti ulos. Kesy eläin usein tulee vapaaehtoisestikin ulos ruoan toivossa, kun rapistelet kopin kattoa.

Jos olet epävarma eläimen kanssa, nosta se vessapaperirullassa ulos häkistä, jolloin voit houkutella sen kädellesi ruokapalalla. Jos olet hyvin epävarma, istu vaikka ammeessa ensimmäisellä kerralla, tuki vedenpoistoaukko. Suositeltavaa on käsitellä eläintä ensimmäistä kertaa pienessä huoneessa, jossa on vähän huonekaluja ja ovi kiinni. Mitä epävarmempi olet, sitä matalammalla käsittele eläintä, istu vaikka lattialla, jottei eläin putoa korkealta. Ole erityisen varovainen lasten kanssa, eläintä ei saa puristella eikä tiputtaa.

Siivouksen ajaksi, voit laittaa eläimen vaikka ämpäriin. Varmempi vaihtoehto on eläinkaupasta saatava jyrsijän kuljetushäkki. Pese häkki saippuavedellä ja huuhtele huolellisesti. Siivoa häkki jos se alkaa haista, vähintään kuitenkin kerran viikossa.

Jyrsijänäyttelyt

Jos olet kiinnostunut harrastamaan jyrsijäsi kanssa, voit osallistua näyttelyihin.

Niissä on kaksi luokkaa, pet ja virallinen. Pet-luokkaan voi osalllistua rekisteröimättömät jyrsijät, siellä arvostellaan eläimen kuntoa, puhtautta ja luonnetta. Virallisessa luokassa jyrsijää verrataan rotumääritelmään ja muihin näyttelyssä oleviin eläimiin.

Jyrsijän voi rekisteröidä, kun sen rotu ja väri on määritelty.

Linkit

Suomen Näyttely- ja lemmikkihiiret ry