Pääsivu

Villakoira

Undulaatti

Kanarialintu

Akvaario

Gerbiili

Hamsteri

Hiiri

Rotta

Marsu

Sammakko

Tulilisko

Anolis

Leopardigekko


 

 


Perheellämme on aina ollut lemmikkejä, jotkut lajit olleet yhden eläimen eliniän, jotkut lajit jääneet pysyvästi.

Sivumme ovat muuttaneet uuteen osoitteeseen: www.digipet.fi

HAMSTERI, Mesocricetus auratus

 

Kesällä meille muutti kaksi syyrialaista hamsteria, Hamsu ja Hamsuliini.
Keltainen valkonauhainen lk satiini naaras ja creme valkonauhainen, lk satiini uros.

Angel of Harmony:

Kasvattajan luona...
Uusi koti...
...on ihmeellinen

Soundlover's Tuttifrutti:

Eka yö...
...siskoja ikävä
Kuka opettaisi pesän teon?
Hamsu pesulla
Mitähän tekisi?
Löytyi hyvä käytävä, minne mahtaa johtaa?
Ylhäällä tuoksuu ruoka...
...omppu on mun herkkua
Mainio kolo, mistä kurkia maailman menoa
Mä haluun syliin!
Nyt heti!
Yesh! Paras tapa viettää iltaa...

 

Ostin molemmat syyrialaiset ihan vain lemmikiksi, kun cambellipoikani kuolivat... En oikein osaa elää ilman hamstereita. Saa nähdä palaanko näiden jälkeen kiinalaisiin, vai jäänkö koukkuun syyrialaisiin...
 

Kesällä meillä oli kylässä kaksi talvikkopoikaa

Meille muutti kaksi viehättävää albiinocambelliveljestä maaliskuussa . Pojat ovat vuoden vanhoja. Ne kotiutuivat hyvin uuteen kotiinsa myllättyään koko häkin ensin perinpohjin.

Kiinankääpiöhamsterit Aku ja Iines tulivat Suomeen joulukuussa Tanskasta. Tammikuussa syntyi ensimmäinen poikue, 3 tyttöä ja yksi poika. Helmikuussa syntyi toinen poikue, 1 tyttö ja 2 poikaa. Erottelin urokset ja naaraat ja tein kardinaalimunauksen. Tytöt menivät isänsä luokse ja pojat äidin. Iines sai vielä yhden poikueen "Leenun" kanssa.

 

Hamsterit

Hamstereita on syyrialaisia ja kääpiöhamstereita.

Kääpiöhamstereita on venäläisiä (Phodopus) ja kiinalaisia (Cricetelus). Lajeista yleisempi on venäjänkääpiöhamsteri, jota on kolme eri rotua: talvikko (P. sungoris sungoris), campbelli (P. sungoris cambelli) ja roborovski (P. roborowskii).

Syyrialainen hamsteri

Syyrialaiset hamsterit ovat mukavia lemmikeitä, mutta ne sopivat ehkä parhaiten sellaiselle, joka nauttii niiden seurasta illalla. Syyrialaiset ovat yöeläimiä ja päivällä ne nukkuvat sikeästi. On väärin herättää niitä kesken sikeimpien unien. Illalla kuuden kahdeksan aikoihin hamsteri heräilee ja silloin sen kanssa voi puuhastella ja katsella mitä se touhuilee. Lapselle voi olla pettymys eläin, joka vain nukkuu ja nukkuu. Yllätys voi olla myös kuinka paljon melua hamsteri saa aikaiseksi yöllisissä touhuissaan.

Syyrialaisen hamsterin taustat tunnetaan hyvin. Syyrialainen hamsteri löydettiin 1893 ja neljäkymmentä vuotta myöhemmin James Skene , joka toimi Syyriassa diplomaattina, toi sieltä Englantiin hamstereita. Tämä kanta eli kolmekymmentä vuotta, viimeiset hamsterit kuolivat 1910. Sen jälkeen niitä ei ole ollut vankeudessa ennenkuin huhtikuussa 1930 Tri Israel Aharoni keksi hamsterin pesän Appon vuorelta Syyriasta. Nuoret hamsterit vietiin Jerusalemin heprealaiseen yliopistoon. Alku oli hankalaa, neljä hamsteria kahdeksasta karkasi ja naarashamsteri kuoli tapeltuaan ainoan elossa olevan uroksen kanssa. Vuoden kuluttua tästä uroksesta oli tullut 364 hamsterin kantaisä.

Kiinankääpiöhamsteri

Kiinankääpiöhamsterit (Cricetus griseus) ovat omia suosikkejani. Ensimmäinen kiinankääpiöhamsterini oli Eulalia, joka karkasi ja kuoli pölynimuriin. Meillä kesti kaksi päivää löytää se. Niin meille muutti Edward. Edward on yksi niistä eläimistä, jonka muisto ei unohdu koskaan. Se voitti ruusukkeen hamsterinäyttelyssä.

Kiinankääpiöhamstereita on helppo käsitellä, sillä ne eivät pure. Ne myöskin "jähmettyvät" kämmenelle, eivätkä poukkoile karkuun, kuten vilkkaat venäläiset. Kiinankääpiöhamstereita on kahta värimuotoa, normaali ja normaali laikukas.

Kääpiöhamsterit (erityisesti venäläiset) elävät luonnossa pienissä ryhmissä toisin kuin syyrialaiset, jotka sietävät toisiaan vain parittelun ajan. Minulla oli pariskunta kiinankääpiöhamstereita, Aku ja Iines, jotka asuivat yhdessä ja hoitivat poikaset yhdessä, ne sietivät myös aiempien poikueiden poikaset samassa pesässä, vaikka uusia syntyi.

Myöhemmin tytöt asuivat yhdessä terraariossa ja pojat toisessa, yhdeksän ja viiden hengen ryhmissä, ne eivät tapelleet koskaan, vaan viihtyivät laumana.

Kääpiöhamsterit erakoituvat jo hyvin nuorina (2-3 kk:n ikäisinä) jos niitä pidetään yksin. Silloin ne eivät enää koskaan hyväksy toista hamsteria reviirilleen. Hyvä idea on ottaa kaksi samaa sukupuolta olevaa poikasta samasta poikueesta.

Hamsterin osto

Kääpiöhamsterit tarvitsevat asunnokseen muoviakvaarion, jossa on tiheä, paino sanalla tiheä, ritilä päällä. Mitä suurempi muoviakvaario on, sitä parempi. Siellä tulisi olla tilaa juoksupyörälle, ruoka-astialle, juomapullolle, pesälaatikolle ja tilaa kulkea. Hamsterit pitävät vessapaperirullista, joita voi nakertaa ja joihin voi pujahtaa piiloon. Syyrialaiselle hamsterille voi ostaa kalterihäkin, mutta joskus hamsterille tulee pakkomielteeksi purra kaltereita, jolloin karvat kuluvat kuonosta pois.

Kuivikkeena tulisi välttää hienojakoista purua, jota myydään elintarvikeliikkeissä. Parempaa on myyntinimikkeellä "Mörtti-Röpö" myytävä karkea puuhake. Sitä myydään lemmikkieläinliikkeissä, eikä se pölyä laisinkaan.

Hamsterit syövät kaupoissa myytävää siemenseosta, varmista viimeinen myyntipäivä. Lisänä voi tarjota näkkileipää, koiranruokaa, vihanneksia ja hedelmiä. Muista kuitenkin poistaa pilaantuvat ruoantähteet. Juomapullossa tulisi olla aina raikasta vettä tarjolla. Muista, että jos pullonsuu osuu puruihin, se tyhjenee hyvin nopeasti. Märät purut on poistettava häkistä.

Hamstereissa on lemmikiksi sopimattomia yksilöitä, vältä niitä. Pyydä aina myyjää ottamaan eläin kädelle. Jos myyjä vetää hanskat käteen, tai pitää hamsteria otteessa, jossa se ei voi purra, vaihda liikettä. Jos eläin käyttäytyy rauhallisesti ja voit ottaa sen omalle kädelle, osta se. Jos eläinkaupasta ei löydy sopivaa yksilöä, osta kasvattajalta. Hamsteriyhdistys välittää kasvattajien yhteystietoja.

Kasvattajien eläimet ovat kasvaneet kotioloissa ja niitä on usein käsitelty paljon, joten ne ovat valmiiksi käsikesyjä ja ihmisiin tottuneita. Kasvattajat usein myyvät ylimääräiset eläimet eläinkauppaan, joten hyviä eläimiä voi toki löytää eläinkaupastakin.

Tiedän myös eläinkauppoja, joissa murrosikäiset tytöt hoitavat eläintenhäkkejä ja käsittelevät eläimiä paljon, jolloin ne ovat tottuneet ihmisiin. Tärkeintä on, että eläintä (mitä tahansa lemmikiksi ostettavaa eläintä) voi käsitellä eläimen yrittämättä purra. Eläimen tulisi olla hyväkuntoinen, peräaukko puhdas, ei ripulia, silmät kirkkaat, ei vuotavat, turkki takuton ja siisti, ei aivastelua tai raapimista. Tarkkaile eläimiä puolisen tuntia eläinkaupassa. Tule vaikka seuraavana päivänä uudestaan ja tarkkaile niitä edelleen. Pyydä myyjää näyttämään niitä ja ota eläin omalle kädelle. Tee ostopäätös vasta sitten.

Hamsterin hoito

Jos olet epävarma eläimen käsittelyssä ja eläin on erittäin arka yrittäen purra, on häkin siivoaminen hankalaa. Olet pulassa jos eläin pääsee karkaamaan. Lemmikistä ei myöskään ole iloa, jos se vain kyyhöttää arkana häkissään. Älä usko myyjän vakuutteluita eläimen kesyyntymisestä.

Eläin voi kyllä kesyyntyä kokeneen varmaotteisen hoitajan hoivissa, mutta se voi myös olla luonnevikainen, arka yksilö, joka ei kesyynny koskaan. Osta vain kesy yksilö. Kesylle viehättävälle eläimelle on myös helpompi löytää uusi koti kuin vihaiselle aralle yksilölle.

Älä koskaan työnnä kättäsi eläimen pesäkoloon, olipa eläin miten kesy hyvänsä. Käytä pesäkoppia, jossa on esim. avoin pohja, jolloin voit nostaa pesän helposti pois. Pahvilaatikko, josta voi avata yhden sivun, on myös hyvä ratkaisu, siitä voi liu'uttaa eläimen varovasti ulos. Kesy eläin usein tulee vapaaehtoisestikin ulos ruoan toivossa, kun rapistelet kopin kattoa.

Jos olet epävarma eläimen kanssa, nosta se vessapaperirullassa ulos häkistä, jolloin voit houkutella sen kädellesi ruokapalalla. Jos olet hyvin epävarma, istu vaikka ammeessa ensimmäisellä kerralla, tuki vedenpoistoaukko. Suositeltavaa on käsitellä eläintä ensimmäistä kertaa pienessä huoneessa, jossa on vähän huonekaluja ja ovi kiinni. Mitä epävarmempi olet, sitä matalammalla käsittele eläintä, istu vaikka lattialla, jottei eläin putoa korkealta. Ole erityisen varovainen lasten kanssa, eläintä ei saa puristella eikä tiputtaa.

Siivouksen ajaksi, voit laittaa eläimen vaikka ämpäriin. Varmempi vaihtoehto on eläinkaupasta saatava jyrsijän kuljetushäkki. Pese häkki saippuavedellä ja huuhtele huolellisesti. Siivoa häkki jos se alkaa haista, vähintään kuitenkin kerran viikossa.

Jyrsijänäyttelyt

Jos olet kiinnostunut harrastamaan jyrsijäsi kanssa, voit osallistua näyttelyihin.

Niissä on kaksi luokkaa, pet ja virallinen. Pet-luokkaan voi osalllistua rekisteröimättömät jyrsijät, siellä arvostellaan eläimen kuntoa, puhtautta ja luonnetta. Virallisessa luokassa jyrsijää verrataan rotumääritelmään ja muihin näyttelyssä oleviin eläimiin.

Jyrsijän voi rekisteröidä, kun sen laji ja väri on määritelty.