Pääsivulle

Blogi

Yael & Mirja

Omat koirat

Luonnetesti

Hajuaisti

Haukkuminen

Agility

Toko

Koiratanssi

Harrastukset

Lemmikit

In English


KENNEL AGIDREAMS

Trimmaus Koulutus  Rescue Kasvatus Terveys Sisäsiisteys Palaute

HAJUAISTI

 

Mitä ja miten koira haistaa? 

Hajuaisti on koiran vahvin ja tärkein aisti. Hajujen avulla se kommunikoi ja saa tietoa ympäristöstään. Jotkut tutkijat jopa uskovat, että siinä missä ihminen näkee unia, koira haistaa niitä. Koiralla on 300 miljoonaa hajureseptoria (vihikoirat), kissalla 200 miljoonaa, ihmisellä vain 5 miljoonaa. Koira pystyy erottelemaan jopa 2000 erilaista hajua. 

Terveen koiran kirsu on kostea. Kosteus on tärkeää, sillä kosteus toimii ”tarranauhana”, joka imaisee itseensä vähäisimmätkin hajumolekyylit. Sieraimien kautta ne kulkeutuvat nenäontelon hajunkäsittelyyn erikoituneisiin epiteelikudoksiin ja sieltä edelleen aivoihin. Hajuaistista vastaava koiran aivoalue on huomattavasti suurempi, monimutkaisempi ja kehittyneempi kuin ihmisen vastaava alue.  

Koiran hajuaisti on tehokkuudeltaan ainakin  monituhatkertainen ihmisen hajuaistiin. Joidenkin arvioiden mukaan kyse on joistakin tuhansista, toiset puhuvat sadoista tuhansista, kolmannet sadoista miljoonista. Tietyn ominaisuuden vertaileminen kahdella eri eläinlajilla on tietenkin aina vaikeaa, mutta erityisen vaikeaksi sen tekee hajuaistin subjektiivisuus. Lisäksi koiran, kuten ihmisenkään, hajuaisti ei ole pysyvä ja kaikilla samanlainen. Koiran hajuaistin tehokkuuteen vaikuttavat esimerkiksi rotu (alkuperäinen käyttötarkoitus), ikä ja jotkut sairaudet ja lääkkeet. Myös nenäpunkki voi hoitamattomana heikentää hajuaistia. Olennaisinta kuitenkin lienee, että koiran ja ihmisen aistimat hajumaailmat ovat hyvin kaukana toisistaan. Toisin kuin ihminen, koira kykenee:

1) havaitsemaan äärimmäisen heikkojakin hajuärsykkeitä
2) havaitsemaan lukemattoman määrän hajuja ja erottamaan ne toisistaan
3) painamaan muistiinsa hajuja ja tunnistamaan ne vielä vuosienkin jälkeen 

Jokaisen koiranomistajan olisi hyvä ymmärtää, että koira näkee (eli haistaa) paljon sellaista, mitä me ihmiset emme pysty käsittämään. Koira saa paljon tietoa esimerkiksi edellä kulkevasta koirasta (ikä, sukupuoli, mahdollinen kiima...) pelkän pissajäljen tai ilmassa leijuvan hajun perusteella. Kaikkien lenkkipolulla nuuskimaan jääneeseen koiraan kyllästyneiden lenkkeilijöiden on hyvä muistaa, että kyseessä on koiran tapa hahmottaa maailmaa, ei halu kiusata isäntää tai emäntää. Tämä lohduttanee (tai sitten ei) myös niitä koiranomistajia, joiden rakkaat karvakuonot ovat kotona täysin sisäsiistejä, mutta jotka kylässä juoksevat ensimmäiseksi olohuoneen matolle tarpeilleen. Sen sijaan, että pyrkisi tahallaan nolaamaan omistajansa ja tuhoamaan tämän sosiaaliset suhteet, koiran yrittää tulla tutuksi uuden ja mahdollisesti pelottavan ympäristön kanssa.  

Mihin koirien hajuaistia käytetään? 

Sanotaan, että esi-isämme rekrytoivat ensimmäiset koirat maa- ja metsätaloushenkilökunnakseen. Koira itse käytti alunperin hajuaistiaan kommunikoinnin ohella jäljestämiseen. Metsästävälle ihmiselle koira oli – ja on edelleen – korvaamaton apu. Nykyisistä koiraroduista suurin osa on jalostettu erilaisiin metsästystarkoituksiin Ruuanhankintatehtävien ohella terävänenäinen koira oli toki hyvä apu karjanpaimennuksessa.

Yhä nykyäänkin suuri osa käyttökoirista on erilaisia metsästyskoiria. Jotain metsästysharrastuksen suosiosta Suomessa kertoo, että Kennelliiton sivuilla mainituista liiton järjestämistä koemuodoista puolet on metsästyskoiratyyppisiä. Koiria käytetään myös jälki-, etsijä- ja rauniokoiratehtävissä.  

Lisää metsästys- ja etsijäkoirista:
http://www.etsijakoiraliitto.fi/
http://www.jalkikoirat.net/
www.luonnossa.net

 Toinen tunnettu nenällään työskentelevä koirajoukko on poliisikoirat. Poliisikoiran tehtäviin voi kuulua esimerkiksi huumeiden tai räjähdysaineiden etsiminen. Jokainen poliisikoira käy läpi pitkän koulutuksen, jossa se opetetaan muiden tehtäviensä ohella muun muassa tunnistamaan ja ilmaisemaan hajuja. Poliisivoimien lisäksi myös armeija kouluttaa jonkin verran niin sanottuja pommikoiria omaan käyttöönsä.  

Poliisikoirista:
http://www.poliisi.fi/poliisi/pkoira/home.nsf/pages/62546524088EDA81C2256BAE002AF81F?opendocument
http://www.suomenpoliisikoirayhdistys.fi/
 

Enemmän harrastustyyppisiä nenänkäyttölajeja ovat esimerkiksi tryffeleiden ja kanttarellien etsiminen. Myös tottelevaisuuskokeiden voittajaluokkaa varten koiran on harjoiteltava hajutunnistusta.  

Edellä mainitut lajit ovat mitä parhainta aktivointia koiralle, joka näin pääsee tekemään sitä, mikä on sille kaikkein luontevinta ja mukavinta: haistelemaan. Lajikirjosta löytyy varmasti jotain jokaiselle koiralle, jolla on nenä.